hidden hit counter

Конференција поводом завршетка пројекта ИПА 2012.

Београд, 5. децембар 2017.


Републички завод за статистику и конзорцијум на челу са немачком консултантском компанијом ГОПА организовао је конференцију поводом завршетка пројекта „Јачање статистичког система Србије побољшањем методологија и стандарда кроз примену добре праксе (ИПА 2012)”, која је одржана 5. децембра 2017. у хотелу „Метропол Палас“ у Београду.

Пројекат, у потпуности финансиран од Европске уније (вредност донације износи 3,5 милиона евра), био је усмерен на пружање техничке помоћи и експертизе Републичком заводу за статистику (у даљем тексту: РЗС). Успешно је завршено усклађивање методологија и стандарда који се примењују за производњу поузданих статистичких основа, неопходних за друштвени и економски систем Србије у погледу приступања Европској унији, као и хармонизација одређених статистичких области и индикатора који се користе као основа за доношење јавних политика у свим кЉучним областима.

У склопу пројекта модернизован је ИКТ сектор РЗС-а, израђен је нови веб-сајт РЗС-а и обезбеђена је интероперабилност која подразумева размену података и знања са другим институцијама и организацијама.

Конференцију је отворио директор РЗС-а др Миладин Ковачевић заједно са Питером Еверерсом, директором Евростата задуженим за кооперацију у Европском статистичком систему и међународну сарадњу. Уводну реч и посебан осврт на значај Пројекта дала је Христина Александрова, директорка Пројекта. Присутнима су се обратиле Марина Гандолфо, начелница Одељења за међународну сарадњу ИСТАТ-а, и Гордана Радојевић, директорка МОНСТАТ-а. Мира Никић, помоћник директора РЗС-а за Сектор за развој и информисање, Душан Гавриловић, помоћник директора РЗС-а за Сектор за националне рачуне, цене и пољопривреду, Оља Мусић, помоћник директора РЗС-а за Сектор за информационо-комуникационе технологије и публицистику, Невена Павловић, запослена у Одељењу за индикаторе одрживог развоја и истраживање о приходима и условима живота, као вође компоненти, презентовали су резултате и истакли важност сваке компоненте Пројекта.

Поред медија, чија је присутност била на завидном нивоу, конференцији су присуствовали представници Евростата, Европске делегације у Србији, конзорцијума ГОПА, АТОС-а, РАТЕЛ-а, УНИЦЕФ-а, Мицрософт-а, НИРАС-а, ЦРОСО, Народне банке Србије, Републичког секретаријата за јавне политике, Агенције за привредне регистре, Института економских наука, Националне службе за запошљавање, Универзитета у Београду, министарстава, директори статистичких институција земаља региона и др.

 

Презентације

   - Јачање статистичког система Србије - Христина Алексадрова и Сабине Ланге
   - Унапређење ИКТ система - Оља Мусић
   - Индикатори одрживог развоја - Невена Павловић
   - Улога званичне статистике у процесу европских интеграција - Гордана РадојевићФотогалерија