hidden hit counter

Архива догађаја, 2016.


 

 

Београд, 29. децембар 2016.
Републички завод за статистику одржао је редовну годишњу конференцију за новинаре у Прес сали Владе Србије. О прoцени економских кретања у 2016. години и актуелним статистичким показатељима на конференцији je говориo др Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику, са сарадницима.

 
 

Фотогалерија

        
 

децембар

Посета студената Економског факултета у Београду

Београд, 1. децембар 2016. године 
 
На иницијативу Студентске уније Економског факултета у Београду, у Заводу је организована  друга посета студената са смера „Статистика, информатика и квантитативне финансије“.

Велики број студената био је у прилици да чује о раду Завода, дисеминацији података, о софтверском пакету ИСТ који је дизајниран и развијен у РЗС, о примени статистичких метода у борби против тероризма , о представљању Завода на Синергији 2016, највећој и најутицајнијој регионалној ИТ конференцији. Студенти су добили упутства за лакше сналажење и добијање потребних података на веб сајту Завода, као и одговоре на питања која су их највише занимала.

Предавачи су били: Андреа Хајдар - Група за дисеминацију и односе са јавношћу, Лазар Јовановић - Група за аутоматизацију припреме публикација и стандарде публиковања, Урош Рајчевић и Дино Спасовски - Група за одрживе индикаторе развоја и Анкету о приходима и условима живота.
 
 
Фотогалерија
              

новембар

Едукација студената на Економском факултету у Суботици и Новом Саду

Нови Сад, 23. новембар 2016. године 
Суботица, 24. новембар 2016. године
 
У оквиру Пројекта  „Едукација корисника статистичких података у граду Суботица“, на Економском факултету у Суботици и Одељењу Економског факултета у Новом Саду,  одржано је предавање: „Пут до званичних статистичких података“.
Предавање је одржано за студенте друге године, у склопу вежби из предмета Основе аграрне економике. Циљ предавања је био да се код будућих корисника и потенцијалних давалаца података повећа степен статистичке писмености, боље информисаности и разумљивости статистичких података.
Презентација је била резултат заједничког рада статистичара из подручних одељења Суботице и Новог Сада: Сперанце Ротар, Данице Абрахам, Данијела Бибића и Иване Шупут.
У оквиру сарадње Економског факултета у Суботици и РЗС-а, представници ове две институције разменили су  искуства и сазнања о изворима и методама прикупљања статистичких података.
Подршку пројекту дали су са Економског факултета професори Ловре Ковиљко и Раде Поповић и асистент  Данило Ђокић, а из РЗС помоћник директора Ергин Куртеши, Звездана Димитријевић Јеноваи, Вања Војск, Драгана Миланковић и Милан Травица.
 
  
Фотогалерија
              

новембар

Промоција публикације "Коришћење времена у Републици Србији, 2010. и 2015. године"

Београд, 29. новембар 2016.
 
У организацији Републичког завода за статистику, уз подршку Статистике Шведске и Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Sida), 29. новембра 2016. године, у Медија центру, одржана је промоција публикације Коришћење времена у Републици Србији, 2010. и 2015. године
Присутнима се обратио директор Републичког завода за статистику, др Миладин Ковачевић и Fredrik Bood, главни саветник у Канцеларији за Балкан Статистике Шведске. Публикацију су представили Драгана Ђоковић Папић и Владица Јанковић из Одсека за социјалне индикаторе, правосудну и родну статистику.
Промоцији је присуствoвала бројна стручна јавност и представници медија.
 
Фотогалерија
        

новембар

Округли сто - ’’Регионалне инвестиције и статистички показатељи економског развоја’’

Београд, 16. новембар 2016.
 
У Републичком заводу за статистику, 16. новембра 2016. године, одржан  је Округли сто на тему ’’Регионалне инвестиције и статистички показатељи економског развоја’’у организацији Републичког завода за статистику и Агенције за статистику Босне и Херцеговине у сарадњи са Савезом за подршку економског и социјалног развоја ‘’Хоризонт 2024’’ и Европским покретом у Србији.
Округли сто отворио је директор Републичког завода за статистику Србије, др. Миладин Ковачевић, који је истакао значај овог скупа као припрему за међународну/регионалну конференцију чије се одржавање планира за следећу годину, а која ће се између осталог бавити темама националних и регионалних инвестиција, статистике, берзи, банкарског сектора, тржишта рада, образовања, заједничког наступа у изради и имплементацји пројеката владиног, невладиног и пословног сектора, као и осталим могућностима регионалног повезивања и развоја.
Регионална сарадња је оквир за развој држава региона којом се отвара могућност заједничког деловања у циљу привлачења инвестиција и бржег економског развоја. На округлом столу се дискутовало на презентоване теме према Агенди.
Договорено је да се изради и заједнички wеб портал који ће пружати информације о организацији, циљевима и значају овог пројекта.
С обзиром да је у плану одржавање Међународне конференције у 2017. години, на крају скупа донети су закључци и одређене су теме за следећи Округли сто.
 
Презентације
    - мр Велимир Јукић, директор, Агенција за статистику БИХ 
    - др Радмила Чичковић, директор, Републички завод за статистику Републике Српске 
    - Снежана Лакчевић, помоћник директора, РЗС
    - мр Миљјан Попић, заменик директора, Агенција за статистику БИХ
    - Фадил Фатић, заменик директора, Агенција за статистику БИХ
    - Драгица Обрадовић, РЗС
    - Кристина Павловић, РЗС
    - Јелена Будимир, РЗС
    - Весна Симоновић, РЗС
    - Милица Крајишник, Централна банка БИХ
    - др Миладин Ковачевић, директор, Републички Завод за статистику (РЗС)
    - др Бранко Хинић, Народна банка Србије
    - др Маида Бећировић, помоћник директора, Дирекција за унапређење страних инвестиција у БИХ (ФИПА)
    - Азра Бећиревић, Савез за подршку економског и социјалног развоја (Хоризонт 2024)
 
Фотогалерија
                                                                                                                                       

октобар

РЗС на 61. Међународном београдском сајму књига

Београд, 23 - 30. октобар 2016. године
Републички завод за статистику Србије и ове године представио је своја издања на јубиларном 61. Међународном београдском сајму књига, у Хали 4 на Београдском сајму.
За осам дана трајања сајма, многобројним посетиоцима била су представљена редовна издања, специјалне публикације Завода, као и различити промотивни материјали са информацијама, подацима и актуелним показатељима који су били осмишљени посебно за ову прилику.
 
Фотогалерија
         

октобар

Мапа сиромаштва

Београд, 26. октобар 2016. године
 
У организацији Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, а уз подршку Светске банке, презентовани су резултати истраживања „Мапа сиромаштва у Србији –  Налази и импликације по јавну политику”. 
Истраживање је резултат заједничког рада Светске банке и Републичког завода за статистику. Моделирање и анализу података спровели су експерти Светске банке, а коначне оцене сиромаштва, на основу података из Пописа становништва, домаћинстава и станова Републике Србије 2011. године и Анекте о приходима и условима живота из 2013, израдили су стручњаци Републичког завода за статистику. 
На скупу је истакнуто да је за свако друштво важно да се процене размере сиромаштва, као и да се сагледају структурне промене сиромаштва током времена. Управо је то постигнуто овим пројектом – први пут су утврђене мапе сиромаштва на нивоу општина и градова Србије, чиме је омогућен адекватан и циљани одабир интервенција у овој области, с могућношћу мерења њихових ефеката и на локалном нивоу. 
  публикација
Фотогалерија
               

октобар

Први међуресорски састанак

Београд, 25. октобар 2016. године
Републички завод за статистику и Привредна комора Србије, уз подршку Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА), организовали су први међуресорски састанак „Заједнички пут удружене државе ка ефикасној и одрживој сарадњи“, 25. октобра 2016. године, у хотелу „Метропол Палас“,у Београду.
Циљ састанка је иницирање међуресорске сарадње којом би се повећале и унапредиле могућности коришћења и размене података из службених евиденција и тиме повећала ефикасност јавне управе, како у смислу смањења трошкова и административне оптерећености, тако и у смислу људских ресурса.
Састанак су отворили др Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику и Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, а излагања су имали:
        -  Улф Дурнелл, руководилац за истраживање и развој - Статистика Шведске
        -  Даринка Радојевић, в.д. помоћника директора -  Дирекција за електронску управу,
        -  Проф. др Берислав Векић, државни секретар - Министарство здравља,
        -  Ивана Миликић, помоћник директора - Централни регистар обавезног социјалног осигурања,
        -  др Грегор Вирант, директор Тима за реформу јавне управе Владе Републике Србије,
        -  Зоран Сутара саветник директора - Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање,
        -  Дражен Маравић, помоћник министра - Министарство за државну управу и локалну самоуправу,
        -  др Зоран Марковић, научни саветник - Математички институту САНУ,
        -  др Наташа Кецман, руководилац Центра за услуге и посредовање - Привредна комора Србије,
        -  Саша Дулић и Раде Шевић, помоћници директора - Пореска управа,
        -  Милица Ђорђевић, помоћник директора - Републичка дирекција за имовину,
        -  Катарина Милановић, руководилац Групе за развој ИС - Министарство просвете науке и технолошког развоја,
        -  мр Снежана Митровић, виши саветник - Савез рачуновођа и ревизора Србије,
        -  Дијана Илић Зоговић, начелник - Републички секретаријат за јавне политике,
        -  Веселинка Шкиљевић и Драгица Обрадовић, координатори статистичког система Републике Србије и Тијана Чомић,
           руководилац групе за индикаторе одрживог развоја – Републички завод за статистику
 
Први међуресорски састанак је био изузетно посећен од стране представника свих министарстава и осталих државних институција, представника научне заједнице, цивилног друштва и приватног сектора.
 

Фотогалерија

                                                                                            

октобар

Унапређен статистички систем Србије уз помоћ Европске Уније

Београд, 25. октобар 2016. године
Републички завод за статистику (РЗС), 25. октобра 2016. године с почетком у 11.30 часова, посетила  je  Делегација Европске уније у Србији поводом представљања донације ИТ опреме која је значајно унапредила пословања РЗС.
Пројекат „Јачање статистичког система Србије побољшањем методологија и стандарда кроз примену добре праксе“ чији је корисник РЗС финансирала је Европска унија, са фокусом на даљи развој информационо-комуникационог система,  модернизацију и унапређење пословања у Републичком заводу за статистику.
 

Фотогалерија
извор FoNet

    

извор РЗС

               

октобар

СТРУЧНА ПРАКСА /Економски факултет у Суботици

Нови Сад - Суботица, мај - октобар 2016. године
Сарадња између Републичког завода за статистику и Економског факултета у Суботици настављена је и у 2016. години. У подручним одељењима РЗС-а  у Новом Саду и Суботици обављена је  стручна пракса за петнаест студената завршних година са студијског програма Аграрна економија и аграрни бизнис.
Пракса се састојала из теоретског и практичног дела.
У првом делу стручне праксе студенти су се упознали са прикупљањем података на терену на примеру Анкете о пољопривредној производњи - сточарска производња.
Други део стручне праксе састојао се у упознавању студената са процесом производње званичних статистичких података, организацијом и спровођењем статистичких истраживања, инструментима за спровођење статистичких истраживања, базама података РЗС-а и њиховог претраживања, административним изворима статистичких података, библиотечким фондом и архивирањем статистичке грађе, а све у циљу сагледавања значаја и правилног коришћења званичних статистичких података.
У оквиру другог дела стручне праксе, у циљу сагледавања сарадње РЗС-а са другим институцијама, организована је посета матичарској служби, Заводу за јавно здравље и Пољопривредној стручној служби.
Студенте су кроз стручну праксу водили: Ергин Куртеши, Звездана Димитријевић, Ивана Шупут, Светлана Шулц, Милан Травица, Душанка Жижакић, Вања Војск, Сперанца Ротар, Даница Абрахам, Драгана Цинцовић, Војислава Мишић, Жужана Лакатош и Данијел Бибић.
 

Фотогалерија

             

октобар

Представљање Републичког завода за статистику на Синергији 16 - највећој и најутицајнијој регионалној ИТ конференцији

Београд, 21. октобар 2016.
 
Републички завод за статистику (РЗС) је 19. октобра 2016. године, на Синергији 16, у оквиру биснис дана под панелом "Дигитална трансформација пословања" имао изузетно примећено представљање са темом "Развој апликативног софтвера на Microsoft Azure Cloud платформи“.
 

Фотогалерија

         
 

YouTube видео

  
 
РЗС је лидер у региону када се ради о прикупљању и обради података. Користећи Microsoft алате сопственим снагама смо развили ИСТ, који се као основни алат за обраду података користи и у Заводу за статистику Републике Српске и  у Заводу за статистику Црне Горе.  
Microsoft Azure Cloudсе показао као најбоље решење за развој и одржавање наших пословних апликација.   
Сав развој  апликативног софтвера смо пребацили на Microsoft Azure Cloud платформу. 
Развој ИСТ-а је први продукт државне институције који је прабачен на овај вид технологије. 
Microsoft SQL Сервер 2016
Од 17. октобра све базе података РЗС-а су на Microsoft SQL Серверу 2016 који је на „земаљским“ серверима РЗС-а. Ово је посебно значајно за статистичке обраде које радимо у Р-у, а који је од верзије 2016 уграђен у SQL Сервер.
 
*Захвалност дугујемо и Fly Fly академији, уз чије је костиме наступ учињен комплетним

септембар

Радионица Data warehousing

Београд, 20-21. септембар 2016.
 
Центар за складиштење података (CoE DWH) представља мрежу експерата Националних института држава чланица ЕСС који се редовно састају како би продискутовали и разменили информације о новим достигнућима у области складиштења података, разменили примере добе праксе и савета у вези са постојећим активностима и знањем у области складиштења података у оквиру ЕСС.
Завод за статистику Републике Србије (РЗС) је дизајнирао и развио ИСТ, општи софтверски алат Microsoft-ових алата за обраду и валидирање података. Интегрисани метадривен ИСТ систем је развијен у циљу поједностављивања послова крајњих корисника, ради смањења трошкова који су неопходни за специјализован софтвер, као и број ИТ експерата.  
Обе стране показале су интересовање за напредак друге стране и пожелеле да размене знање и вештине на детаљнији начин, уз прихватање узајамних повратних информација ради даљег усавршавања.   
У том контексту, јавила се идеја о организовању радионице у којој би учешће узели сви заинтересовани корисници, а како би сазнали о напретку и развоју у оквиру ЕСС И РЗС, као и разменили знања из поменуте области. 
Радионица је одржана у Београду, у просторијама РЗС, уз учешће  земаља које су у процесу проширења ЕСС. Презентације су припремили Антонио Лаурети Палма (ИСТАТ), Тауно Тамм (Статистика Естоније), Мира Никић (РЗС) и г-ђа Љупка Тасевска (Државни Завод за Статистику Републике Македоније).
Радионица је била интерактивног типа, уз комбиновање теорије и групних дискусија на тему недавних и планираних унапређења, као и будућих потреба.
Циљ радионице је био да сви учесници схвате обим, конструкцију и функције решења која се тичу чувања података, посебно оних решења која подржавају ефикаснију обраду, валидирање и дисеминацију података.  
 
 

Фотогалерија

          

септембар
Београд, 8. септембар 2016.
Републички завод за статистику и конзорцијум на челу са немачком консултантском компанијом GOPA организовао је конференцију поводом представљања пројекта Jачање статистичког система Србије побољшањем методологија и стандарда кроз примену добре праксе (ИПА 2012)”, 8. септембра 2016. у хотелу „Метропол Палас“ у Београду.
Пројекат, који у потпуности финансира Европска унија (вредност донације износи 3.339.000 евра), усмерен је на пружање техничке помоћи и експертизе Републичком заводу за статистику (у даљем тексту: Завод) с циљем побољшања доступности, квалитета, упоредивости и ажурности статистичких података у складу са захтевима процеса усклађивања са Европским статистичким системом. Усмерен је на три области: даљи развој информационо-комуникационог система Завода, побољшање система националних рачуна у вези са израдом табела понуде и употребе, као и унапређење постојећих и развој нових индикатора одрживог развоја.
Конференцију је отворио директор Евростата Питер Еверерс, задужен за кооперацију у Европском статистичком систему и међународну сарадњу. Уводну реч и посебан осврт на значај Пројекта дали су  директор Завода др Миладин Ковачевић и Христина Александрова, директорка пројекта. Мира Никић, помоћник директора за Сектор развоја и информисања Завода, Душан Гавриловић, руководилац Одсека за инпут-аутпут статистику и регионалне рачуне, и Тијана Чомић, руководилац Групе за индикаторе одрживог развоја као вође компоненти у Пројекту презентовали су важност сваке компоненте појединачно.
Конференцији су присуствовали представници Евростата, Европске делегације у Србији, италијанске, француске и немачке амбасаде, конзорцијума GOPA, Канцеларије шведске статистике у Београду, РАТЕЛ-а, УНИЦЕФ-а, Канцеларије за европске интеграције, Народне банке Србије, Републичког секретаријата за јавне политике, Агенције за привредне регистре, министарстава, Института економских наука, Националне службе за запошљавање, Централног регистра обавезног социјалног осигурања, Универзитета у Београду, COMTRADE ИТ система, Microsoft-а и др.
Конференција је добро медијски испраћена.
 

Фотогалерија

          

јун

Годишњи семинар и састанак

Београд, 27-29. јун 2016.
 
У хотелу “Зира“ у Београду одржан је годишњи семинар и састанак DIRECTOR'S GROUP ON AGRICULTURAL STATISTICS (DGAS). Републички завод за статистику био је домаћин конференције којој су присуствовали представници Евростата, DGAGRI, FAO и Републичког завода за статистику. 
 

Фотогалерија

    

јун

Уручене плакете

Београд, 21. јун 2016.
На свечаности поводом обележавања 123 године од оснивања Географског факултета  Универзитета  у Београду, 21. јуна 2016. године, колегиницама Снежани Лакчевић и мр Љиљани Ђорђевић уручене су плакете Факултета за дугогодишњу успешну сарадњу и допринос развоју науке и наставе. 

Фотогалерија

    
јун

Сарадње са Институтом за статистику Француске (INSEE)

Београд, 8 -10. јуна 2016. 
У Републичком заводу за статистику је, у оквиру сарадње са Институтом за статистику Француске (INSEE), реализована експертска мисија на тему Управљање квалитетом и искуства INSEE у припреми за оцену званичне статистике (Peer review). У току тродневне посете експерт је пренео искуства INSEE из ових области која су представници РЗС-а оценили као изузетно кориснa за наставак увођења система управљања квалитетом у РЗС-у, као и за припреме за предстојећу оцену званичне статистике (Peer review).

Фотогалерија

    

мај

Делегација Завода за статистику Црне Горе

Београд, 30. мај 2016. године 
Републички завод за статистику посетила је делегација Завода за статистику Црне Горе ради упознавања са начином рада у области Статистике цена – Хармонизовани индекс потрошачких цена. 
У току дводневне посете размењена су искуства у обради података о ценама  као и начину решевања проблема који се јављају у току рада. Приказана је и апликација за обраду индекса потрошачких цена  која је посебно заинтересовала црногорске колеге. Део састанка био је посвећен и израчунавању индекса цена становања који у Црној Гори тек почиње да се развија.

Закључено је да је састанак био изузетно користан за све учеснике и договорено је да се ова сарадња настави и у наредном периоду. 

Фотогалерија

  
мај

Предузећа по величини и предузетници у Републици Србији, 2010‒2014."

Београд, 26.мај 2016. године
Дајући свој допринос обележавању 2016. године као године предузетништва у Републици Србији, Републички завод за статистику је израдио публикацију „Предузећа по величини и предузетници у Републици Србији, 2010‒2014." Публикација садржи резултате свеобухватних статистичких праћења првенствено малих и средњих предузећа и предузетника у последњих пет година као и преглед међународно упоредивих индикатора њиховог пословања, према стандардима које прописује Евростат.
Тим поводом одржана је промоција публикације 26. маја 2016. године у РЗС-у, на којој су присуствовали истакнути гости као и представници медија. На промоцији говорили су проф. др Миладин Ковачевић, директор Завода и Милан Бурзановић, аутор публикације.

Фотогалерија

   

мај

Промоција апликације из области спољне трговине

Београд, 18. мај 2016.

Републички завод за статистику организовао је за своје кориснике промоцију апликације из области спољне трговине, која је састављена из два дела: део намењен производњи података и део намењен дисеминацији података. 
У делу апликације који је намењен дисеминацији, развијена је WEB апликација којој ће моћи да приступе важни корисници као што су: Влада, Министарства, Народна банка Србије, Привредна комора Србије и други. 
Користећи предности новог софтвера корисници ће моћи да на брз и једноставан начин путем претраживања дођу до најосновнијих информација о спољнотрговинској робној размени Србије. 
Промоција апликације била је изузетно посећена од стране представника министарстава, Владе, Управе царине, Народне банке Србије и Привредне коморе Србије.

Фотогалерија

       
мај

Предавање на Економском факултету у Суботици

Суботица, 12. мај 2016. године
Представници Републичког завода за статистику Мира Никић, помоћник директора Сектора за развој и информисање, Миодраг Церовина, Група за концептуални и методолошки развој и одржавање статистичког пословног регистра и Слободан Грујић, Одсек за структурна истраживања у пољопривреди и статистику биљне производње, на иницијативу Економског факултета у Суботици, одржали су предавање студентима студијског програма „Аграрна економија и агробизнис“.
Скупу је присуствовало око 50 студената и наставно особље Департмана за аграрну економију и агробизнис, који су добили информације из области базе података,  пољопривреде и економских рачуна пољопривреде. Добијене информације оцењене су као веома корисне, како студентима, тако и за потребе научно-истраживачких радова.

Фотогалерија

       
 
 

мај

Посета ученика Средње техничке ПTТ школе у Београду

Београд, 11. мај 2016.

У Републичком заводу за статистику организована је  посета ученика Средње техничке ПТТ школе у Београду. Ученици су добили потребне информације о раду Завода и упутство за лакше сналажење и добијање потребних података који су доступни путем веб сајта.

Љиљана Ђорђевић, шеф Одсека за спровођење пописа и ГИС, Владислав Јелушић и Саид Далип, из Одељења за развој апликативног софтвера, презентовали су резултате Пописа становништва, домаћинства и станова у Републици Србији 2011. године.

Фотогалерија

   

април

Дан званичне статистике

Београд, 15. април 2016.
Поводом Дана званичне статистике 18. априла  у просторијама Завода приређен је свечани пријем за пензионере. Пригодним говором госте је поздравио др Миладин Ковачевић. Дружење са пензионерима настављено је у веселој атмосфери, уз договор да се сусрет понови следеће године.
Фотогалерија

април

Посета студената Факултета за инжињерски менаџмент у Београду

Београд, 06. април 2016. године 
У Републичком заводу за статистику (Завод) организована је посета студената са Факултета за инжињерски менаџмент у Београду.
Мира Никић, помоћник директора Сектора за развој и информисање, говорила је студентима о начину рада Завода, са посебним освртом на улогу информационо-комуникационих технологија у оквиру статистичког система. Поред тога, студенти су добили корисне савете као и одговоре на питања која су их највише интересовала. 
Фотогалерија

април

Први састанак- Национална ИПА 2012 пројекат

Београд, 4.април 2016. 
У Републичком заводу за статистику организован је иницијални састанак поводом спровођења ИПА 2012 Националног  пројекта – Јачање  статистичког система Србије побољшањем методологија и стандарда као и применом добре праксе (пружање техничке помоћи). Циљ пројекта је унапређивање статистичког система Србије у смислу побољшања доступности, квалитета, упоредивости и правовремености статистичких података усаглашавањем са захтевима Европског статистичког система. Пројекат се састоји од три компоненте: побољшање ИТ система, унапређење система Националних рачуна и развоја групе индикатора Одрживог развоја.
Састанку су присуствовали представници Делегације Европске уније у Републици Србији, компаније ГОПА (Немачка консултантска кућа) и Атос ИТ Солутионс анд Сервицес д.о.о. (компанија специјализована за ИТ услуге).
Фотогалерија
 

март

Посета студената Економског факултета у Београду

Београд, 23. март 2016. године 
На иницијативу Студентске уније Економског факултета у Београду, у Заводу је организована  посета студената са смера „Статистика, информатика и квантитативне финансије“.
Велики број студената (50) био је у прилици да чује о раду Завода, о реализацији и начину спровођења појединих истраживања. Студенти су добили упутства за лакше сналажење и добијање потребних података на веб сајту Завода, као и одговоре на питања која су их највише занимала.
На скупу су говорили: Мирослав Јанковић, помоћник директора за сектор пословних статистика, Тијана Чомић, руководилац СИЛК истраживања и Јована Ђерић из Одељења запослености и зарада.
Фотогалерија

март

Статистичка комисија Уједињених нација – 47. седница

Београд, 19. март 2015.

Седиште Уједињених нација, Њујорк 8‒11. марта 2016. године
Представници Републичког завода за статистику (Завод) др Миладин Ковачевић, директор Завода, Славко Капуран, помоћник директора Завода, и Тијана Чомић, присуствовали су на 47. седници Статистичке комисије УН. На седници, између осталог, разматрало се о статистичкој подршци за остваривање циљева одрживог развоја до 2030. године, big data, као и о важности израде међусобно упоредивих програма.
У оквиру седнице, представници Завода су, поред осталог, учествовали на посебним презентацијама са темама:
·         „За изградњу капацитета иницијативе“ и
·         „О статистици инвалидности – кључ за укључивање“,
које су одржане у згради Уницеф-а, у Њујорку, 7. и 9. марта 2016. године.
На првој презентацији представљена су искуства Завода приликом спровођења Истраживања вишеструких показатеља (Mulitiple Indicator Cluster Survey), као и начин на који је ово истраживање утицало на унапређење капацитета Завода. На другој презентацији, представници Завода су, у интерактивној сесији, представили искуства, запажања и изазове са којима су се сусрели током спровођења Истраживања о развоју и способностима детета у Србији. 
Фотогалерија

фебруар

Отварање Одељења статистике у Новом Пазару

Нови Пазар, 27. фебруар 2016. године 
Републички завод за статистику је 27. фебруара 2016. године отворио Одељење статистике са седиштем у Новом Пазару, које ће обухватити општине Нови Пазар, Сјеницу и Тутин.
Ново статистичко одељење, 15. по реду, отворили су потпредседник Владе и министар за трговину, туризам и телекомуникације Расим Љајић и директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић. Свечаном отварању присуствовао је градоначелник Новог Пазара, господин Мехо Махмутовић са сарадницима уз велики број заинтересованих грађана и представника медија.
Фотогалерија
 

фебруар

Истраживање о развоју и способностима детета

Зрењанин, 11–12. фебруара 2016. године 
Укључивање фокус група у Истраживање о развоју и способностима детета 
Завод је, по први пут, након завршетка теренског дела истраживања, спровео и квалитативни део истраживања ангажујући фокус групе заједно са анкетарима, контролорима и супервизорима, у циљу евалуације успешности теренског рада и квалитета упитника и методологије. 
Током рада фокус група учесници су били у могућности да изразе своје мишљење, ставове и своја запажања, као и проблеме с којима су се сусретали током рада, било да је реч о методолошким или организационим питањима. 
Информације добијене на овај начин од великог су значаја како за унапређење методологије овог истраживања, тако и за унапређење процеса рада Завода у будућим истраживањима. 
Фотогалерија
 

фебруар

Представљање Индекса родне равноправности

Београд, 2. фебруар 2016. 
Представљање Индекса родне равноправности за Републику Србију, 2016 организовано је 2. фебруара 2016. године у Клубу посланика. 
У Уводном обраћању, присутнима су се обратили проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и председница Координационог тела за родну равноправност, Виргинија Лангбак, директорка Европског института за родну равноправност, Њ. Е. Мајкл Девенпорт, амбасадор ЕУ и шеф Делегације ЕУ у Републици Србији и др Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику. 
Коришћењем методологије земаља ЕУ-28, израчунат је Национални индекс родне равноправности у Републици Србији, као првој земљи која није чланица ЕУ. 
Индекс родне равноправности представља механизам за мерење родне равноправности кроз шест области: знање, рад, здравље, новац, време, моћ и две подобласти: насиље и наилажење на неравноправност. Равноправност се мери на скали од 1, што представља пуну неравноправност, до 100, што представља пуну равноправност. Индекс родне равноправности, према Првом извештају износи 40,6%, у односу на 52,9% колико износи у Европској унији.
До ових резултата дошло се захваљујући сарадњи између Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије, Европског института за родну равноправност, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Републичког завода за статистику.
Фотогалерија
   

јануар

Обука учесника поводом Истраживања о развоју и способностима детета

Зрењанин, 14‒18. јануара 2016. године

Републички завод за статистику у сарадњи са Уницефом спроводи Истраживање о способностима и развоју детета. Тим поводом у Зрењанину је одржана петодневна обука за 57 теренских учесника у истраживању (анкетари, контролори и супервизори), који ће спровести истраживање на територији АП Војводине, од 18. јануара до 8. фебруара 2016. године. Целокупна организација обуке, предавања, интерактивни рад у групама, припреме за спровођење истраживања, као и медијска кампања ‒ оцењени су, од стране Уницефа, као и учесника, највишом оценом.

Републички завод за статистику је на глобалном тендеру изабран као најадекватнија институција за спровођење овог истраживања, које се први пут имплементира у свету. 

Фотогалерија