hidden hit counter

Архива догађаја, 2015.


#
децембар

Годишња конференција, 2015.

Београд, 30. децембар 2015.
Годишња конференција
Републички завод за статистику  одржао је редовну годишњу  конференцију за новинаре у Прес сали Владе Србије. О прoцени економских кретања за 2015. годину и актуелним статистичким показатељима на конференцији je говориo др Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику, заједно са сарадницима.
 Презентација са конференцијe
Фотогалерија
    

новембар

Промоција специјалне публикације “СЕЛА У СРБИЈИ“

Београд, 18. новембар 2015.
Промоција специјалне публикације СЕЛА У СРБИЈИ“ аутора проф. др Милована М. Митровића, засновану на подацима Пописа становништва, домаћинстава и станова 2011. и Пописа пољопривреде 2012. одржана је у РЗС-у, 18.11.2015.
Промоција је била добро посећена од стране познатих стручњака из Српске академије наука, Пољопривредног факултета, Привредне коморе Србије, Географског института и др.
Фотогалерија
       

новембар

Семинар - Управљање квалитетом

Београд, 17. новембра 2015.
У хотелу Зира, у Београду одржан је семинар на тему Управљање квалитетом. Семинар су одржали чланови Радне групе за управљање квалитетом. Ово је почетак обуке запослених о значају увођења система управљања квалитетом у РЗС. Како би се наставио процес увођења система управљања квалитетом у РЗС и ради даљег рада на документима планирана је едукација на свим нивоима руковођења и тематским областима.
Фотогалерија
   

октобар

РЗС на 60. Међународном београдском сајму књига

Београд, 25. октобар – 1. новембар 2015. године
Републички завод за статистику Србије и ове године представио је своја издања на јубиларном 60. Међународном београдском сајму књига, у Хали 4 на Београдском сајму.
За осам дана трајања сајма, многобројним посетиоцима била су представљена редовна издања, специјалне публикације Завода, као и различити промотивни материјали са информацијама, подацима и актуелним показатељима који су били осмишљени посебно за ову прилику.
Фотогалерија
   

октобар

Светски дан статистике

Београд, 20. октобар 2015. године
http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/userFiles/image/images/SvetskiDanStatistike/SvetskiDanStatSRm.jpg
Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 20. октобар Светским даном статистике који се ове године обележавао по други пут. Тема 2015: „Бољи подаци, бољи живот“
Републички завод за статистику Србије и овај пут придружио се прослави Светског дана статистике кроз активности:
- На сајту Републичког завода за статистику постављен је банер Светског дана статистике са информацијама
- Дана 20.10.2015. године послато је саопштење за јавност о Светском дану статистике
- У Библиотеци Завода, која је посебно била уређена постерима и другим промотивним материјалима, свим заинтересованим посетиоцима била су понуђена штампана издања са информација о Светском дану статистике под слоганом „РЗС - део светске статистичке породице“.
- Најава и реализација догађаја била је активно испраћена на друштвеној мрежи Twitter
Обележавање дана статистике има за циљ да афирмише и пропагира рад запослених у органима и организацијама званичне статистике, као и веће коришћење статистичких података у различитим сферама друштва.
Фотогалерија
      

октобар

Завршна конференција пројекта ИПА 2011

Београд, 6. октобра 2015. 
Републички завод за статистику организовао је завршну конференцију ИПА 2011 пројекта – „Директна финансијска подршка Европске комисије за усаглашавање статистичког система Србије са Европским статистичким системом“, 6. октобра 2015. у хотелу Метропол Палас у Београду.
Уз финансијску помоћ Европске уније од 60%, под овим пројектом спроведене су акције од националног значаја: Попис становништва 2011, Попис пољопривреде 2012. и Попис економије 2012. - Структура расхода и прихода правних лица и предузетника.
Конференцију је отворио директор Завода др Миладин Ковачевић, док су посебан осврт на значај пројекта дали госпођа Јасна Атанасијевић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике  и Steffen Hudolin, саветник/ Шеф операције – Сектор II, из Делегације Европске уније у Републици Србији.
На конференцији је емитована десетоминутна видео порука господина Pietera Everersa, директора из Евростата.
Кроз презентације са најбитнијим резултатима, говорили су руководиоци сва три пројекта: Снежана Лакчевић, Андра Милојић и Раде Ћирић.
Конференцији су присуствовали директори статистичких институција земаља: Мађарске, Бугарске, Албаније, Црне Горе, БИХ, Хрватске и Словеније, као и представници Института економских наука, Института друштвених наука, Института економике пољопривреде, Универзитета у Београду и Новом Саду, Геронтолошког друштва, Тима за социјално укључивање, Сталне конференције градова и општина, Амбасаде Шведске, Balkan Project Office, Канцеларије УН-а у Србији, Канцеларије за европске интеграције и Европске делегације у Србији.
Конференција је добро медијски испраћена.
  
Фотогалерија
       

              


септембар

Промоцијa специјалне публикације „Вински атлас”

Београд, 29. септембар 2015.
Републички завод за статистику организовао је промоцију специјалне публикације „Вински атлас”, која је одржана 29.септембра 2015. године у Клубу посланика, у Београду.
Публикација на систематичан начин приказује важне информације о винском сектору у Србији кроз визуру домаћих винарија по различитим виноградарским подручјима.
Публикацију су представили њени аутори Марина Брбаклић Тепавац, Драгослав Иванишевић, Дарко Јакшић, и рецензент господин Слободан Јовић.
Конференцији су присуствовали представници Пољопривредног факултета у Београду и Новом Саду, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Центра за виноградарство и винарство, Удружења Сомелијеа Србије СЕРСА, винарија као и други еминентни стручњаци из области виноградарства.
Након промоције је одржана дегустација најбољих вина из Србије.
Фотогалерија
        

септембар

Предавање Big Data and Cyber Security

Београд, 25. септембар 2015
Предавање на тему Big Data and Cyber Security одржано је 25.09.2015.  у сали Републичког завода за статистику.
Предавач је био Бранко Приметица, потпредседник  eGlobal Tech-a. Предавању је присуствовао велики број запослених из разних сектора Завода. Ово је била веома добра прилика да се запослени упознају са концептом који је, према свим показатељима, будућност у анализи података.
Први део предавања послужио је за упознавање са концептом Big Data. Након тога уследио је део о технологијама које се користе у Big Data концепту, док је за крај остављен за конкретне примере Big Data концепта у пракси.
Велику захвалност овим путем упућујемо предавачу Бранку Приметици који је са нама поделио своје знање о концепту Big Data.
Фотогалерија
     

септембар

Скуп “О демографским изазовима Србије”

Београд, 24. септембар 2015
Републички завод за статистику организовао је скуп “О демографским изазовима Србије” , који је одржан 24. септембра 2015. године, у Палати Србија.
На скупу су представљене  специјалне публикације, које су базиране на резултатима Пописа становништва, домаћинстава и станова 2011. године:
        „Популација Србије почетком 21. века“,
        „Млади у Србији почетком 21. века“ и
        „Демографски профил старог становништва Србије“,
као и специјална публикација:
        „Анализа утицаја штета од елементарних непогода на резултате пописа“
у којој су анализирани подаци Пописа становништва, домаћинстава и станова 2011. и Пописа поЉопривреде 2012.
Скупу су присуствовали представници Института друштвених наука, Географског, Економског, Правног факултета у Београду, Природно математичког факултета у Новом Саду, Геронтолошког друштва, као и други еминентни стручњаци из области демографије.  

 

Фотогалерија
        

август

СТРУЧНА ПРАКСА / Економски факултет у Суботици

Суботица, 10. август 2015. 
Од 03. до 07. августа 2015. године у Одељењу статистике у Суботици, спроведен је први део стручне праксе студената завршних година Економског факултета у Суботици са студијског програма Аграрна економија и аграрни бизнис. Овом стручном праксом је испуњен план активности у школској 2014/2015. години, који проистиче из Споразума о сарадњи РЗС и Економског факултета.
У првом делу стручне праксе студенти су упознати са РЗС као званичним произвођачем статистичких података, процесом производње званичних статистичких података, организацијом и спровођењем статистичких истраживања, инструментима за спровођење статистичких истраживања,  административним изворима статистичких података (посета матичарској служби Града Суботице), библиотечким фондом и електронским каталогом библиотеке, Девинфо базом података,  радом са корисницима и архивирањем статистичке грађе, а све у циљу сагледавања значаја и правилног коришћења званичних статистичких података.
Други део стручне праксе биће спроведен у децембру ове године.
Студенте су кроз стручну праксу водили: Сперанца Ротар, Даница Абрахам, Драгана Цинцовић, Данијел Бибић, Жужана Лакатош и Адриана Куриџа.
Фотогалерија
        

август

Сарадња са Амбасадом Народне Републике Кине у Београду

Пекинг, август 2015. 
На позив Амбасаде Народне Републике Кине у Београду, као резултат дугогодишње добре сарадње у области статистике, представници Републичког завода за статистику – Катарина Станчић и Весна Пантелић, су у августу 2015. године похађали у Пекингу семинар „Statistics and Informatization of Developing Countries“. Учесници семинара имали су прилику да слушају предавања најистакнутијих кинеских стручњака из области економије, историје, политичког система, традиције и културе. У Пекингу је организована посета CSSCA софтверском центру, где су учесници семинара у директном разговору са запосленима могли да чују њихова искуства и изазове у раду. Такође, организатори су уприличили и посету два града – Чонгчингу, највећем регионалном центру и најмногољуднијој општини, луци и чворишту југозападног дела земље, и Ченгдуу, који је главни град провинције Сечуан.
Учешће на овом семинару била је велика част за представнике РЗС-а и непроцењиво искуство не само у погледу међусобне сарадње, већ и погледу упознавања ове јединствене културе и народа.
Фотогалерија
       

јул

СТРУЧНА ПРАКСА / Економски факултет у Новом Саду

Београд, 22. јул 2015.
У наставку успешно започете сарадње Републичког завода за статистику и Економског факултета у Суботици, у периоду од 13. до 17. јула 2015. у одељењу статистике у Новом Саду обављен је први део стручне праксе студената завршних година са студијског програма Аграрна економија и аграрни бизнис.
У првом делу стручне праксе студенти су упознати са процесом производње званичних статистичких података, организацијом и спровођењем статистичких истраживања, инструментима за спровођење статистичких истраживања, базама података РЗС-а и њиховог претраживања, административним изворима статистичких података (посета матичарској служби Града Новог Сада), библиотечким фондом и архивирањем статистичке грађе, а све у циљу сагледавања значаја и правилног коришћења званичних статистичких података.
Други део стручне праксе биће спроведен у децембру ове године.
Студенте су кроз стручну праксу водили: Ергин Куртеши, Светлана Шулц, Милан Травица, Душанка Жижакић и Виолета Антић.
Фотогалерија
      

јул

Oбука о стандарду ИСО 9001:2008

Београд, 7. јул 2015.
У конференцијској сали Завода 7.7.2015. одржана је информативна обука о стандарду ИСО 9001:2008 који представља један од основних корака у имплементацији Система управљања квалитетом.
Пред већим бројем запослених обуку је одржала Јелена Јефтић, представник фирме ТÜВ Рхеинланд ИнтерЦерт д.о.о, Београд.
Фотогалерија
      

јун

Промоција студије "Две деценије избеглиштва у Србији"

Промоција специјалне студије Пописа становништва, домаћинстава и станова 2011: " Две деценије избеглиштва у Србији "
Београд, 4. јун 2015.
Републички завод за статистику организовао је промоцију специјалне студије Пописа становништва, домаћинстава и станова 2011: " Две деценије избеглиштва у  Србији ", која је одржана 4. јуна 2015. године у конференцијској сали РЗС-а.
Студија " Две деценије избеглиштва у  Србији '', коју је представила њена ауторка Др Весна Лукић, има за циЉ да допринесе боЉем сагледавању потреба и проблема присилних миграната и њихових домаћинстава у Републици Србији.
Фотогалерија
       

мај

Конференција за медије

Београд, 29. мај 2015.

Републички завод за статистику одржао је конференцију за медије  29.маја 2015. године, у 12 часова, у прес сали Владе Републике Србије, Немањина 11.
Тема конференције је била кретање актуелних статистичких индикатора: Индекса индустријске производње, спољнотрговинске робне размене, кретање просечних зарада, индекса потрошачких цена, анкете о радној снази, кварталног Бруто домаћег производа, промет робе у трговини на мало, и туристички промет.
О актуелним статистичким показатељима на конференцији је говорио др Миладин Ковачевић, в. д. директора Републичког завода за статистику, заједно са сарадницима.
Конференција је била медијски испраћена.
Презентација

Фотогалерија

     

мај

ОБУКА / Економски факултет у Новом Саду

Нови Сад, 08. мај 2015.

У оквиру Пројекта  „Едукација корисника статистичких података у граду Суботица, на Одељењу Економског факултета у Новом Саду,  одржано је предавање: „Пут до званичних статистичких података“. Предавању су присуствовали студенти прве године, у склопу вежби из предмета Основе аграрне економике и асистент Марија Јеремић. Циљ предавања је био да се код будућих корисника и потенцијалних давалаца података повећа степен статистичке писмености, боље информисаности и разумљивости статистичких података.
Презентација је била резултат заједничког рада статистичара из подручних одељења Суботице и Новог Сада: Данице Абрахам, Адриане Куриджа, Ротар Сперанце, Иване Шупут и Ергина Куртешија. Подршку пројекту дали су и Бранко Драгишић, Драган Кузмић, Берислав Буквић и Милан Травица.
Фотогалерија
     

мај

Промоција публикације " Пољопривредно земљиште у Републици Србији "

Београд, 5. мај 2015.

Републички завод за статистику и Привредна комора Београда организовали су промоцију специјалне студије Пописа пољопривреде 2012: " Пољопривредно земљиште у Републици Србији ", која је одржана 5. маја 2015. године у Привредној комори Београда.
Подаци добијени Пописом пољопривреде 2012. године представљају добре показатеље о пољопривредном земљишту, као производно и економски најважнијој категорији расположивог земљишта и практично необновљивом природном ресурсу за организовање пољопривредне производње, прехрамбену сигурност и одрживу будућност.

Студија ''Пољопривредно земљиште у Републици Србији'', коју је представио њен аутор проф. др Миладин Шеварлић, намењена је широј научној и стручној јавности и може да послужи као модел другим истраживачима да наставе и прошире агроекономске и статистичке анализе газдовања, коришћења, уређења и заштите пољопривредног земљишта у Србији.
 

Фотогалерија

   

мај

Посета ученика Средње техничке ПТТ школе у Београду

Београд, 5. мај 2015.

Републички завод за статистику посетили су ученици четвртог разреда Средње техничке ПТТ школе у Београду

Планом и програмом рада за предмет Статистика, предвиђена је посета РЗС-у како би ученици стекли комплетно знање и слику о значају и примени статистике у пракси.  Љиљана Ђорђевић (шеф Одсека за спровођење пописа и ГИС) и Оља Мусић (руководилац Одељења за развој апликативног софтвера) упознале су ученике са процесима спровођења Пописа становништва, домаћинстава и станова 2011, анализом прикупљених података и дисеминацијом резултата.   Ученици су имали прилику да се упознају и са софтверским решењима за: прикупљање података, ИТ послове у фази припреме и спровођења пописа и постппописне активности. 

Фотогалерија

     

април

Промоција специјалне публикације " Србија у процесу спољних миграција "

Београд, 24. април 2015.

Републички завод за статистику организовао је промоцију специјалне публикације " Србија у процесу спољних миграција ", која је одржана 24. априла 2015. године у Клубу посланика, у Београду.
Публикација, на основу резултата Пописа становништва, домаћинстава и станова 2011. године, анализира основне демографске, образовне, социјалне и друге карактеристике лица на раду/боравку у иностранству и повратника са рада/боравка из иностранства.
Студија „Србија у процесу спољних миграција“, коју је представио њен аутор Владимир Станковић, има за циљ да допринесе бољем сагледавању обима и динамике спољних миграција, као и све учесталије појаве одласка младих високообразованих људи у иностранство, што представља немерљив економски и демографски губитак за Србију.

Фотогалерија

  

април

ОБУКА / Економска средња школа „Боса Милићевић“ у Суботици

Суботица, 22. април 2015. 
Дана 22.04.2015. године на основу Споразума о сарадњи (који је потписан са Канцеларијом за младе Града Суботица) у Економској средњој школи „Боса Милићевић“ у Суботици одржано је предавање у склопу пројекта Обука корисника, о РЗС, о вебсајту РЗС и начину претраживања података. 
Циљ предавања је био да се код будућих корисника и потенцијалних давалаца података повећа степен статистичке писмености, боље информисаности и разумљивости статистичких података.
Предавање је одржано у Економској средњој школи „Боса Милићевић“ у оквиру часа Статистика. На предавању је су били  присутни ученици четвртог разреда, смер економски техничар, као и проф. Весна Лазичић.
Предавање су одржали запослени у РЗС - ПО Суботица: Сперанца Ротар и Даница Абрахам, а у склопу обуке запослених у ПО за овај пројекат, предавању је присуствовао и Данијел Бибић.
Присутнима је подељен и флајер „Закорачите са нама у свет података“ РЗС, а као награда за тачан одговор на блиц питање, на крају предавања, уручена је једном ученику публикација „Жене и мушкарци у Републици Србији“.

Фотогалерија

       

април

ОБУКА / Гимназија „Светозар Марковић“ у Суботици

Суботица, 21. април 2015.

Дана 21. априла 2015. године, на основу Споразума о сарадњи (који је потписан са Канцеларијом за младе Града Суботице), у Гимназији „Светозар Марковић“ у Суботици уприличено је предавање у склопу пројекта Обука корисника. Предавање је одржано у склопу часа Грађанско васпитање а присуствовали су ученици трећих разреда природног и друштвеног смера, као и професор Богдан Богдановић.
Предавање је обухватило два сегмента:
  •      упознавање са Заводом и начином прикупљања података, и
  •      веб-сајт Завода и претраживање података преко Базе података на веб-сајту.
Предавање су одржали запослени у Заводу – ПО Суботица: Сперанца Ротар и Даница Абрахам, а у склопу обуке запослених у ПО за овај пројекат, предавању су присуствовали и Жужана Лакатош и Данијел Бибић.
Подршку пројекту, својим присуством, дао је и помоћник директора Звонимир Павловић.

Фотогалерија

          

април

Дан званичне статистике

Београд, 18. април 2015.

Поводом Дана званичне статистике 18. априла  у просторијама Завода приређен је свечани пријем за пензионере. Пригодним говором госте је поздравио др Миладин Ковачевић, в. д. директора Завода, док се мр Милован Живковић, представљајући пензионере, обратио присутнима дирљивим говором. Дружење са пензионерима настављено је у веселој атмосфери, уз договор да се сусрет понови следеће године.

Фотогалерија

     

март

Промоција публикације "Роми у Србији"

Београд, 19. март 2015.

Републички завод за статистику организовао је промоцију специјалне публикације "Роми у Србији", која је одржана 19.марта 2015. године у Клубу посланика, у Београду. 
Публикација представља целовиту и свеобухватну студију о Ромима у Србији која је заснована на резултатима Пописа становништва, домаћинстава и станова 2011. У њој се кроз преглед демографских, социоекономских и других карактеристика ромске популације даје приказ историјског и демографског развитка ове етничке заједнице, почев од XIX па до првих деценија XXI века.
Публикацију су представили њени аутори проф. др Светланa Радовановић и доц. др Александар Кнежевић и рецензент проф. др Гордана Војковић.
Конференцији су присуствовали представници Националног савета ромске мањине, Института друштвених наука, Канцеларије за људска и мањинска права, Геронтолошког друштва, Географског факултета у Београду као и други релевантни актери у овој важној области.  
Фотогалерија
     

март

ОБУКА / Економски факултет у Суботици

Суботица, 17. март 2015.

На основу потписаног Споразума о сарадњи између Републичког завода за статистику (Завод) и Економског факултета у Суботици, у оквиру Пројекта„Едукација корисника статистичких података у Граду Суботици“,на Економском факултету у Суботици одржано је предавање „Пут до званичних статистичких података“.
Предавању су присуствовали студенти прве године, у склопу вежби из предмета Основе аграрне економике (проф. Раде Поповић и асистент Марија Јеремић).
Циљ предавања био је да се код будућих корисника и потенцијалних давалаца података повећа степен статистичке писмености, боље информисаности и разумљивости статистичких података.
Предавање су одржали запослени у Заводу – ПО Суботица: Сперанца Ротар, Даница Абрахам и Адриана Куриџа, а у склопу обуке запослених у ПО за овај пројекат, предавању су присуствовали и Драгана Цинцовић и Данијел Бибић.

Фотогалерија

     

март

Промоција публикације „Виноградарски атлас”

Београд, 11. март 2015.

Републички завод за статистику организовао је промоцију специјалне публикације „Виноградарски атлас”, која је одржана 11.марта 2015. године у Клубу посланика, у Београду. 
Публикација „Виноградарски атлас“,на систематичан начин приказује важне информације о виноградарским регионима, рејонима и виногорјима Србије, чиме се омогућава јасно сагледавање стања и потенцијала српског виноградарства. 
Публикацију су представили њени аутори доц. др Драгослав Иванишевић, дипл. инж. – мастер Дарко Јакшић, проф. др Нада Кораћ и рецензент господин Милан Простран.
Конференцији су присуствовали представници Пољопривредног факултета у Београду и Новом Саду, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Центра за виноградарство и винарство, Удружења Сомелијеа Србије СЕРСА, винарија као и други еминентни стручњаци из области виноградарства. 

Фотогалерија

              


јануар

Промоција публикације „Приходи и услови живота у Србији – 2013“

Београд, 26. јануар 2015.

Републички завод за статистику и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва организовали су промоцију публикације „Приходи и услови живота у Србији – 2013“, 26. и 27. јануара у хотелу „Слобода“ у Шапцу.
Публикација је резултат „Serbia - SILC“ пројекта, финансираног од стране Европске комисије, уз техничку подршку Светске банке. Пројекат је имао за циљ увођење Анкете о приходима и условима живота у статистички систем Републике Србије.
Уводну реч имао је др Миладин Ковачевић, в. д. директора Републичког завода за статистику, а међу бројним гостима били су и представници државних органа, организација цивилног друштва и други релевантни актери у овој важној области. 

Фотогалерија

      

јануар

Промоција публикације „Етноконфесионални и језички мозаик Србије“

Београд, 15. јануар 2015.

Републички завод за статистику, у Клубу посланика, одржао је конференцију поводом представљања публикације „Етноконфесионални и језички мозаик Србије“, у којој се, путем демографског, социорелигијског, социолингвистичког и правно-нормативног приступа, анализирају пописни подаци који се односе на Србе и припаднике 30 етничких заједница.
Након поздравне речи помоћника директора РЗС-а, Зорана Јанчића, о студији која представља мултидисциплинарни приказ националног, језичког и верског диверзитета становништва које живи на тлу Републике Србије, говорили су др Владимир Ђурић, проф. др Дарко Танасковић, Петар Лађевић и Снежана Лакчевић (начелник Одељења за попис становништва, РЗС).
Конференција је била добро посећена и медијски испраћена.

Фотогалерија